Rss Feed
  1. Article 5

    sobota 15. září 2012

    Originální cover
    Autor: Kristen Simmons
    Anotace na Goodreads:
     
    New York, Los Angeles a Washington, D.C. byly opuštěny.

    Listina základních práv a svobod byla zrušena a nahrazena Morálními statuty.

    Neexistuje policie - místo toho jsou tam vojáci. Neexistují pokuty za špatné chování - místo toho jsou tam zatčení, soudy a možná ještě horší věci. Lidé, kteří jsou zatčeni, se obvykle nevrátí.

    Sedmnáctiletá Ember Millerová je dost stará na to, aby si pamatovala, že věci nebyly vždycky takové. Díky životu se vzpurnou matkou je pro ni těžké zapomenout, že ne vždycky bývali lidé zatýkáni za čtení špatných knížek nebo že zůstali po setmění venku. Je těžké zapomenout, že život ve Spojených Státech býval jiný.

    Ember zdokonalila umění pohybovat se mimo vědomí úřadů. Ví, jak získat věci, které potřebuje, jako je jídlo, známky a použité oblečení a jak projít náhodnou domácí prohlídkou prováděnou armádou. Její život je tak blízko klidnému, jak to jen okolnosti dovolují.

    Tak to je, než je její matka zatčena za nedodržení Článku 5 Morálních Statutů. A jedním ze zatýkajících důstojníků není nikdo jiný než Chase Jennings - jediný kluk, kterého kdy Ember milovala. 



    Vydání v USA: 31. 1. 2012
    Hodnocení: 3 z 5
    Přečteno v září 2012, 4 dny, v angličtině



    Ameriku postihla válka. Změnila vše, co lidé znali. Pravidla se změnila a s nimi i běžný život. Ember se se svou matkou protlouká životem a úřady si jich nevšímají. To ale jen do dne, kdy se u dveří jejich domu objeví skupina vojáků, kteří v nové Americe vykonávají spravedlnost. Ti zatknou její matku, zatímco Ember je odvezena do ústavu. Co přesně vlastně znamená Článek 5, díky kterému ji v ůstavů drží? Co se stalo s její matkou? A hlavně, co se stalo s Chasem, jediným klukem, kterého kdy milovala, a který byl jedním z vojáků, kteří zatkli její matku? Uvidí se spolu ještě někdy? Může Ember přežít ve státě, kde téměř vše nesmíte?

    Article 5 je podle mě takovou směsicí Shatter Me, Divergence a občas i Hostitele. To nemusí nutně znamenat špatnou věc. Má v sobě plno dobrých věcí, ale všechny dohromady tak nějak něco postrádají. Jenom nemůžu přijít na to, co přesně to má být.

    Ember je bezesporu silná hrdinka. Ať už jí osud hodí pod nohy cokoli, ona se s tím popere. Občas se s tím vyrovnává trochu svérázným způsobem a nemyslí na následky (nebo na ně myslí až moc :D), ale vážně se mi dostala pod kůži. V některých směrech bych chtěla být jako ona, ale bez těch absurdních pravidel.

    Chase Jennings. Vyrůstal v domě vedle Ember, po smrti rodičů ale musel do Chicaga za strýcem. Jenže Chase tam nemohl být šťastný. Nakonec se mu podařilo vrátit domů, kde znovu našel smysl svého života - Ember. Když si oba mysleli, že by konečně mohli být šťastní, jejich sny se zhroutily jako domeček z karet. Chase povolali. Po roce se opět setkají, ale rozhodně to není setkání, které by si představovali. Opravdu se Chase změnil v bezduchý stroj jako většina vojáků, nebo se v něm pořád skrývá část, kterou ani krutý výcvik nezlomil? Podaří se Ember probudit tuhle část dřív, než bude pozdě?

    Tahle kniha není rozhodně špatná. Jak už jsem řekla na začátku, má v sobě všechny předpoklady pro dobrou sérii. Prozatím jsou to 3 hvězdičky, ale možná v dalším díle objevím ono magické ,,něco'', co mi celý tenhle díl chybělo :)



    P.S.: Přidávám jedno fanmade video ke knize. Autorem hudby je Ron Pope, který je podle mě skvělý hudebník. Snad se vám video bude líbit :).



  2. 0 komentářů :

    Okomentovat