Rss Feed
  1. Originální cover
    Autor: Kate Brian
    Anotace na Goodreads:

    Kluci. Sedm, pro upřesnění.

    Megan je zvyklá stěhovat se z místa na místo - to je pro armádní dítě typické. Jenže to zarazila u Jižní Korey. Trvá na tom, že zůstane ve Státech, aby dokončila své dva roky na střední škole. Takže její rodiče domluví, že bude žít u jejich přátel, McGowanových...a s McGowanovými sedmi syny.
    Ukáže se, že život se sedmi kluky může být stejný jako život v cizí zemi! Kluci dělají nepořádek. Kluci táhnou za jedno lano (kdo by to byl řekl?). Nejhorší ze všeho, dva z nejstarších kluků jsou S-E-X-Y. (To je problém vzhledem k tomu, že mají být Meganinými ,,bratr.'') Megan je rozhodně v nepřátelském území. Musí vyhrát srdce kluků, aniž by zničila to své.
    A když se začne Megan do jednoho z nich zamilovávat, sourozenecká rivalita nabere nový rozměr...

    Co bude tahle holka dělat?



    Vydání v USA: 5. 9. 2006
    Hodnocení: 4 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 3 dny, v angličtině



    Megan Meadové se splnil sen snad každé holky - dostala příležitost žít v jednom domě se sedmi klukama. Buď to, nebo se s rodiči odstěhovat do Korey. Jenže tihle kluci rozhodně nejsou žádní andílci - aspoň podle toho, co si pamatuje. Proto je překvapená, když ji přivítá skupina polobohů, která se k ní chová překvapivě normálně. Jenže to jim vydrží jen do druhého rána. Komu se podaří vyhrát tuhle bitvu? Vydrží Megan tuhle testosteronovou bouři, nebo složí své zbraně a odletí za rodiči?

    Po několika knihách, které mě celkem odrovnaly, jsem hledala něco hodně lehkého a nenáročného. To jsem našla právě v této knize.

    Megan nikdy neměla přátele. Ne že by byla nějaký antisociál, jenom se nikdy dlouho nezdržela na jednom místě. Její rodiče jsou totiž v armádě, takže se stěhují podle toho, kde mají práci. Když si konečně najde někoho, s kým si konečně vybuduje přátelství, musí se odstěhovat znovu. A to rovnou do Korey. Proto Megan řekla dost. A zůstala ve Státech. Megan je holka jako každá druhá. Nevyčnívá, ale není ani žádná šedá myš. Je zkrátka sama sebou. Je vtipná, zábavná a ví co chce.

     
    Co se týče našich sedmi bratrů, to je rozhodně něco. Kupa testosteronem nabitých kluků, a to v podstatě v každém stádiu dospívání, to se jen tak nevidí. Co víc k tomu můžu říct? :D

    Pokud si chcete odpočinout, sáhněte po téhle knize. Je plná humoru, každodenních problémů a i situací, které jinak asi nezažijete :D. Zkrátka příjemná oddechovka, která překvapila, protože jsem toho od ní očekávala daleko méně. Zasloužené 4 hvězdičky. 

     


  2. Česká obálka
    Autor: Lisa McMann
    Nakladatelství: Fragment
    Česká anotace:
    Některé noční můry nekončí… Zvlášť když se nechtěně dostáváte do snů druhých…Jmenuju se Janie. Je mi teprve sedmnáct, ale skutečnost pro mě začíná být horší než sny. Na Fieldridgeské střední škole se dějí znepokojivé věci. Přesto nikdo nechce promluvit a ani vyšetřování nikam nevede. Co je však ještě horší, začínám odhalovat pravdu o sobě a o mých schopnostech - a ta je pochmurná. Vážně, krutě pochmurná…


      




    Vydání v ČR: březen 2012
    Počet stran: 256
    Hodnocení: 5 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 1 den, v češtině



    Janie se ještě zotavuje ze svého zranění, které si způsobila při řešení Calebova případu, ale přesto se už vrhá do nového. Na její střední škole řádí pedofil - alespoň podle anonymních telefonátů na policii. Aby ho mohli dopadnout, musí ze sebe Janie udělat volavku. To je chvíle, které se Cabel bál. Nechce, aby Janie někdo ublížil. Co když je ale Janie díky svým schopnostem už tak v nebezpečí? Proč se její stav neustále zhoršuje? Naštěstí je tu někdo, kdo by ji na tohle všechno přece jen mohl odpovědět. Bude muset Janie obětovat snům svůj život?

    Co mi to, Liso, děláš? To mi chceš vážně způsobit infarkt? Jak jinak si vysvětlit to, co se odehrálo v téhle knize. Tenhle díl je totiž podle mě daleko větší emoční zápřah, který se mi tak nějak dostal až pod kůži. Právě osobitý styl autorky tomu dodal právě tu šťávu, kterou by tahle kniha možná neměla, kdyby byla napsaná jinak.
     

    Janie je podle mě prostě skvělá. Protlouká se životem svérázným stylem, ale je tu něco, co ji přece jen tíží. Jsou to nejen sny, do kterých teď musí vstupovat čím dál častěji, kvůli práci pro kapitánku, ale i to, co se děje mezi Cabelem a ní. Jsou sice pro sebe jak stvořeni, ale jak dlouho zvládne Cabel se o ni starat? Bude chtít strávit svůj život s někým, jehož stav se bude jen zhoršovat?

    Jedno se Cabelovi musí uznat - Janie je pro něj vším. Nesnese aby byla v nebezpečí. Nejradši by ji zamknul doma a nikam nepustil. Já se mu ani nedivím. Po tom všem, čím si prošel, chce mít aspoň nějaký pocit jistoty.

    V tomhle díle je vztah mezi Cabelem a Janie daleko intenzivnější než v předchozím. Bohužel musí svůj vztah stále skrývat, a to kvůli své práci. Nemůžou si ani vyjít na pořádné rande, protože by je někdo mohl spolu vidět. Proto se musí spokojit jen s letmými pohledy a náhodnými doteky.

     
    V tomhle díle mi přirostly k srdci další dvě postavy. Jednou z nich je komisařka Komiská. Stala se z ní taková druhá Janiina máma. Prakticky s ní tráví víc času a je Janie daleko bližší, něž vlastní máma. Ta ji v klidu překročí, když leží na podlaze, kdežto komisařka se hned zajímá, co s ní je. I když se na první pohled zdá jako tvrdá profesionálka, má srdce na pravém místě. Druhou postavou je paní Stubinová, i když se tu moc nevyskytuje. Co mě vážně dostalo, byly její zápisky v notesu, který si Janie přečetla a kde zjistila, co ji čeká. Chvílemi jsem se chtěla rozbrečet s ní...

    Tenhle díl v sobě má spoustu věcí, které ten předchozí neměl. Byl tak nějak akčnější, dramatičtější, napjatější...Jak jsem řekla na začátku, Lisa mě dostala. Jsem zvědavá, co si na nás připravila ve třetím díle, který vyjde už na podzim. Jestli to bude jen zpola takové, jako tento díl, tak se máme na co těšit :).  



     


  3. Týdenní meme pořádané Breaking the Spine. Cílem je vybrat si vždy knihu, kterou si chcete přečíst. Tuto středu jsem vybrala :


    Existence
    Abbi Glines


    Co se stane, když tě pronáseduje Smrt? Samozřejmě se do něj zamiluješ.

    Pagan Mooreová neošálila Smrt, místo toho se do něj zamilovala.

    Sedmnáctiletá Pagan Mooreová viděla duše celý svůj život. Jakmile si uvědomila, že cizinci, které často viděla chodit skrz zdi nejsou viditelní pro ostatní, zala je ignorovat. Pokud jim nedá vědět, že je vidí, nechají ji na pokoji. Do doby, kdy první den školy vystoupí z auta a uvidí neuvěřitelně sexy kluka, sedícího na stole, pozorujícího ji s pobaveným úsměvem. Problém je, že ona ví, že je mrtvý

    Nejen že neodejde, když ho ignoruje, ale udělá něco, co nikdo z ostatních nikdy neudělal. Mluví. Pagan je touhle duší fascinovaná. Co si neuvědomuje je, že čas její smrti se blíží a ta strašně krásná duše do které se zamilovává není vůbec duší.

    On je Smrt, a chystá se porušit pravidla.




  4. Teaser Tuesday (16)

    úterý 28. srpna 2012

     
    Toto meme pořádá Should Be Reading.

    O CO JDE:  
    1) Vezmi knihu, kterou právě čteš. 
    2) Otevři ji na náhodné stránce. 
    3) Napiš 2 teaserové věty odkudkoliv z oné stránky. 
    4) NEZAHRNUJ DO TOHO SPOILERY!!! (Ujisti se, že to, co píšeš, toho neukazuje příliš moc.  
        Nechceš přece zničit překvapení ostatním!) 
    5) Sdílej název knihy a autora, aby si mohli ostatní TT účastníci knihu přidat do své "to-read"
        záložky.
     
     
    Vstříc temnotě (Lovkyně snů 2)
    Lisa McMann



    ,,Drž se zlato. Chybíš mi.''

    ...

    Zdřímne si, dokud může.

  5. Procitnutí (Lovkyně snů 1)

    pondělí 27. srpna 2012

    Česká obálka
    Autor: Lisa McMann
    Nakladatelství: Fragment
    Česká anotace:
    Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...






    Vydání v ČR: říjen 2011
    Počet stran: 216
    Hodnocení: 4 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 2 dny, v češtině



    Tahle kniha byla daleko lepší, než jsem čekala. Nějakou dobu mi ležela na poličce, a já se jí úspěšně vyhýbala. No jo, další z mých mnoha chyb :).

    Janine by mohla být úplně normální holka, kdyby se ovšem nepropadala lidem do snů. Být v místnosti s někým, kdo spí, je pro ni peklo. Jak ale chcete uniknout snům, když na střední škole spí při vyučování téměř každý druhý. Přesto se Janine naučila s tímhle svým ,,darem'' žít bez větších problémů. To ale jen do doby, než se málem vybourá kvůli snu, do kterého se propadne když projíždí kolem jednoho z domů. Navíc to není jen obyčejný sen. Podobnou noční můru ještě neviděla. Proto se ulici začne vyhýbat. Jenže tahle noční můra ji nenechá jen tak být..

    Janine je postava, ke které má podle mě spousta lidí dost blízko. Kromě onoho padání do snů je to totiž úplně obyčejná holka, která se snaží vypořádat se životem se svou alkoholickou matkou, která se o ni moc nestará a s nedostatkem peněz, díky kterému možná nebude moct jít na vysokou. Nikdy neměla kamarádku, než se před pár lety do sousedství nastěhovala Carrie. Ta mi občas přišla jako kamarádka na baterky, ale když přišlo na věc, dokázala se za Janine postavit.

    A nebyl by to žádný příběh, kdyby v něm chyběl pan tajemný. A to doslova. Janine si Cabela všimla, ještě když byl pro ostatní neviditelný. Ale se začátkem nového roku přijde i nový Cabel. Proč se tak změnil? Jakto že o ném kolují drby, kterého spojují s ,,populárními'' spolužáky, kteří ho předtím nezajímali? Přesto všechno je ale Cabel milý kluk, kterému na Janine záleží. Zaslouží si ale její důvěru?

    Tahle kniha je napsaná poněkud osobitým stylem. Knížka je napsaná celkem stroze, žádná květnatá souvětí ani nic podobného. Navíc je ještě k tomu ve 3. osobě. To všechno dohromady nemusí někomu zrovna sedět, a já to naproso chápu. Chvílemi mi to připomínalo nějaký komentovaný zápas - ,,Janine se zmocňuje balónu. Ten jí přebírá Cabel a míří s ním k bráně. Janine se povedlo mu ho sebrat. Utíká a je to GÓL. Janine skóruje.'' Tolik k odbočce do světa sportu :D Mě tenhle styl ale naprosto seděl, navíc knize neubral na akčnosti a dramatičnosti. Je to zkrátka originál, navíc i s celkem originální zápletkou. Teď, když mám první díl za sebou, rozhodně se tomu druhému už nebudu vyhýbat :). 


  6. Meme z dílny Should Be Reading. Podstatou je každé pondělí odpovědět na položenou otázku.

    Dnešní otázka: Jaká je ta nejdivnější/nejbláznivější kniha, kterou jsi kdy četla?

    Popravdě na nějakou vyloženě bláznivou knihu jsem ještě nenarazila. I když třeba Pád od Lauren Kate mě nechal hodně zmatenou. Ještě teď pořádně nevím, co si o tom myslet. Podle mě k ní ale časem přibudou i jiné, které zatím leží v mé to-read poličce. Tam se určitě něco divného najde :).

  7. Andělé noci

    neděle 26. srpna 2012

    Česká obálka
    Autor: Lili St. Crow
    Nakladatelství: BB Art
    Česká anotace:
    Skutečný svět je plný hrůz. Jen se zeptejte šestnáctileté osiřelé holky Dru Andersonové, drsňačky, která sama sejmula slušnou porci padouchů. Je ozbrojená, nebezpečná a připravená nejdřív zabíjet a teprve pak se ptát. Takže jí chvíli potrvá, než přijde na to, komu může důvěřovat...

    Dru Andersonová je „divná“, kam až její paměť sahá. Cestuje s otcem od města k městu a loví strašidelné noční potvory. Je to zvláštní život, ale dobrý – dokud všechno nevybouchne v ledovém, zchátralém městě v Dakotě, když se jí kuchyňskými dveřmi vláme do domu hladový zombie. Osamocená a k smrti vyděšená Dru se ocitne v pasti, a bude potřebovat veškerý svůj důvtip a zkušenosti získané při tréninku, aby vyvázla živá. Příšery se rozhodly oplatit svým pronásledovatelům stejnou mincí, a tentokrát je na pořadu dne Dru. Šance na přežití? Mizivá až žádná. Pokud nevydrží do svítání, je po všem...

     


    Vydání v ČR: 7. 3. 2012
    Počet stran: 272
    Hodnocení: 3 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 5 dní, v češtině


     
    Na tuhle knihu jsem slyšela jednu pochvalu za druhou, takže jsem si na ni vytvořila celkem vysoké očekávání. Možná právě proto mě kniha nenadchla tak, jak jsem si to představovala.

    Dru není jen tak obyčejná holka. Jak by taky mohla, když musela zabít svého vlastního otce - i když už byl prakticky mrtví, protože se z něj stala zombie. Kdo mu to ale udělal? Na to musí Dru přijít sama, protože nikoho jiného už nemá. Jenže právě v těžkých chvílích se ukáže, kdo je náš přítel. Dru sice Gravese moc nezná, ale je to nejbližší k příteli, co kdy měla. Štěstí ale trvá jen krátce a ten, kdo zabil jejího otce, teď jde po Dru. Ubrání se sama? Zvládne se přitom ještě postarat i o Gravese? A jak do toho všeho zapadá Christopher - je jejich přítel, nebo je přišel zabít?

    Jak už jsem řekla, očekávala jsem hodně. Jenže místo toho jsem se většinou jen nudila. Já si nemůžu pomoct, ale podle mě se začalo něco dít až díky nástupu Christophera na scénu. Jak jsem tak četla, pořád jsem čekala kdy přijde zvrat a konečně nastane akce. A tak jsem čekala. A čekala. A čekala. A v podstatě ničeho jsem se nedočkala.

    Dru rozhodně není jentak ledajaká hrdinka. Je drsná, umí zacházet snad se všemi zbraněmi a její řeč je taky celkem vbraná :D (což ale není na škodu). Jen nevím jak ostatním, ale mně přišla občas i celkem natrvdlá. Holt nikdo není dokonalý :D.

    Už se nám tu formuje trojúhelník - a v jeho rozích stojí Christopher a Graves. Já upřednustňuju Christophera - něco přitalivého v něm rozhodně je. Navíc si celkem s ničím nebere servítky. Včetně Dru. Na rozdíl od něj mi Graves připadá jako takové odrbané kuře :D Já si ho ani nedokázala pořádně přesdtavit, takže jeho vzhled asi moc ocenit nedokážu :). Přišel mi jako takový naivní hošík, který se vší silou snaží dokázat, že může být Dru oporou (někdy se mu to i daří). Zkrátka na mě dojem neudělal :D.

    Neříkám, že tahle kniha je vyloženě špatná nebo něco podobného, jenom jsem čekala něco dramatičnějšího a akčnějšího. Nejméně půl knihy jsem se vážně nudila a ani mi moc nevadilo, když jsem musela knihu odložit (to se mi moc nestává). Nechystám se ale nad touhle sérií zlomit hůl, protože všichni víme, že v dalším díle se ještě může stát spousta věcí :).

  8. Pushing The Limits

    pátek 24. srpna 2012

    Originální cover
    Autor: Katie McGarry
    Anotace na Goodreads:

    Nikdo neví co se stalo tu noc, kdy se Echo Emersonová změnila z populární dívky s přítelem sportovcem na pomlouvaného outsidera s ,,podivnými'' jizvami na rukou. Ani Echo si nepamatuje celou pravdu o té hrozné noci. Vše co ví je, že chce všechno vrátit zpátky do normálu. Jenže když Noah Hutchins, sexy samotář v černé kožené bundě vužívající holky, vtrhne do jejího života s jeho drsným postojem a překvapivým porozuměním, její svět se změní ve směrech, které si nikdy nepředstavovala. Neměli by mít nic společného. A se všemi tajemstvími, které oba mají, být spolu je téměř nemožné.

    Přesto ta bláznivá přitažlivost mezi nimi odmítá zmizet. A Echo se musí sama sebe ptát, jak daleko můžou posunout hranice a co by riskovala pro kluka, který by ji možná mohl naučit znovu milovat.  



      
    Vydání v USA: 31. 7. 2012
    Hodnocení: 5 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 2 dny, v angličtině



    Kolem téhle knihy se nadělala hromada humbuku a víme, jak to s takovými knihami občas dopadá. Jenže podobně jako s Divergencí, humbuk kolem téhle knihy byl právem, protože si ho rozhodně zaslouží.

    Echo si prošla peklem. Doslova. Jenže si na nic z toho nevzpomíná. Jediné, co jí z téhle noci zbylo jsou její ruce plné jizev. Většina přátel ji opustila. Z kdysi oblíbené dívky se stala uzavřená samotářka. Má jen jediné přání - aby bylo všechno zase normální.

    Osud si s Noahem celkem pohrál - vzal mu rodiče, které miloval. Od té doby putuje z jedné náhradní rodiny do druhé. To ho ale tak moc netrápí - větší starost má o své mladší bratry. Nechce aby skončili jako on, aby jim někdo ubližoval. Řešení? Získat je do své péče. A je ochotný pro to udělat cokoliv.

    Před Katie McGarry musím smeknout. Málokomu se povede napsat příběh, který vás doslova chytne za srdce a vy hltáte každou stránku od začátku až do konce. Kniha je n
    apsaná jak z pohledu Echo, tak i Noaha, takže si příběh opravdu vychutnáte, protože víte, co se oběma honí hlavou. Nemůžu si pomoct, ale o trochu víc mě zasáhl osud Echo. Dokážete si představit, že by se vám něco stalo a vy si na nic nepamatovali? Navíc by vám to ani nikdo jiný nechtěl říct? Já bych se asi zbláznila.

    Co se týče Noaha - ten kluk je prostě třída. no, dělá chyby, ale kdo z nás ne. Hlavní je, že nakonec si uvědomí, co je pro všechny nejlepší. Vše co dělá je jen pro dobro jeho bratrů - nebo si to spoň myslí. A jeho vztah s Echo - páni, je to jako tobogán vášně a citů - nasednete nahoře, plní nadšení ho sjedete a jen co vás dole vyhodí ven už chcete jet znovu. Přesně takhle jsem se cítila, když jsem četla - sotva jsem přečetla nějakou jejich společnou chvilku, už jsem honem chtěla další - to mezi tím nebylo podstatné :D. 

     Nejen Noah a Echo, ale i vedlejší postavy vám v téhle knize přirostou k srdci. Jsem ráda, že další kniha bude věnovaná Beth, poněkud svérazné neteři Noahových  pěstounů. Už se nemůžu dočkat :).

    Abych pravdu řekla, mohla bych tu pět chválu celkem dlouho, jenže to by asi nikoho moc nebavilo. Pokud ale po knize sáhnete, určitě na tom budete podobně. Podle mě si tenhle kousek pět hvězdiček rozhodně zaslouží. Projdete si v ní každým stavem - radostí, smutkem, překvapením, touhou, cokoli vás jen napadne. Jak jsem řekla - zkrátka chytne a nepustí :).
     

  9. Wanderlove

    čtvrtek 23. srpna 2012

    Originální cover
    Autor: Kirsten Hubbard
    Anotace na Goodreads:

    Všechno to zalo hloupou otázkou:

    Jsi Světový Tulák?

    Ne, ale osmnáctiletá Bria Sandoval chce být. Při svém hledání nezávislosti, zapomenutého umění a nezávazných vztahů se zapíše na organizovanou cestu Střední Amerikou - na tu špatnou. Turisté středního věku s ledvinkami jsou asi sotva klíčem ke svému znovuobjevení. Když se Bria setká s Rowanem, oddaným batůžkářem a instruktorem potápění a jeho otevřeně lidumilnou sestrou Starling, chopí se šance opustit svou skupinu a připojit se k nim na neprošlapaných cestách.

    Bria je hodná holka snažící se sejít z cesty. Rowan je zlý kluk pokoušející se zůstat dobrý. Jak cestují napříč panoramatem Mayských vesnic, vzdálenými ostrovya Belize a hostely plnými zvířat z džungle objeví, co mají společného: oba chtějí nechat staré verze svého já za sebou. A tajemství, jak uniknout minulosti, které objevil Rowan, je postupovat neustále vpřed.

    Jenže Bria si uvědomí, že nemůže utíkat věčně - bez ohledu na to, co říká Rowan. Jestli chce mít někdy kuráž zamilovat se do někoho, kdo za to stojí, musí se začít ohlížet zpět.  



    Vydání v USA: 13. 3. 2012
    Hodnocení: 4 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 3 dny, v angličtině



    Hodně lidem v životě připadá, že jsou ztraceni. Kam jsou až ochotni zajít, aby se opět našli? Bria je ochotná zajít hodně daleko - a to až do Střední Ameriky.

    Jenže ne všechno je tak, jak to vypadalo v brožuře. Cestovat se skupinou lidí středního věku není zrovna to, co si představovala. Proto když se jí naskytne šance, aby mohla cestovat s dvojicí, která je tu na vlastní pěst, nezaváhá a chopí se jí. Protože právě v tom se skrývá to pravé dobrodružství - a možná i její pravé já.

    Když jsem po téhle knize sahala, čekala jsem něco celkem běžného - dívku cestující nějakými okoukanými státy a přemítá o životě brouka. Proto jsem ráda, že jsem dostala něco jiného. Umístit děj knihy do Guatemaly a na Belize byl rozhodně dobrý tah. A co bylo ještě skvělé? Ilustrace doplňující celou knihu, které kreslila samotná autorka. Díky těmhle kresbám máme i představu, jak v její hlavě vypadají postavy, o jejichž osudech píše.

    Bria Sandoval - podle mě hodně odvážná holka. Vy byste se vydali na vlastní pěst do Guatemaly? Já asi ne. Snaží se uniknout před vším, co se jí v nedávné době stalo - před rodinou, bývalým přítelem, malováním, které nade všechno miluje a hlavně před sebou samotnou. Ale dá se vůbec utéct?

    Rowan je trošku zvláštní postava. Polovinu knih si hraje na pana tajemného, protože je hodně věcí, o kterých nechce mluvit. Má pevně stanovené hodnoty, které se ale někdy naprosto odlišují od věcí, které dělá. Přesto si ho nejde nezamilovat - jeho gesta, maličkosti, které občas řekne, jeho osobnost. No jo, zase jeden dokonalý kluk, kterého dělají jeho chyby ještě atraktivnějším :D.

    Tahle kniha je horskou jízdou emocí, dramatu a humoru. A nejen to. Je to příběh dvou lidí, kteří to v životě podělali a snaží se najít cestu ven z pasti, které se říká minulost. Možná je řešením přítomnost, možná budoucnost, možná ani jedno. Pokud to chcete zjistit, sáhněte po téhle knize. I vy možná někdy budete chtít najít své já - proto trocha inspirace neuškodí :).

  10. Waiting On Wednesday (17)

    středa 22. srpna 2012


    Týdenní meme pořádané Breaking the Spine. Cílem je vybrat si vždy knihu, kterou si chcete přečíst. Tuto středu jsem vybrala :


    Burn for Burn
    Jenny Han

    VELKÉ HOLKY NEPLÁČOU...
    MSTÍ SE.

    Lillia nikdy neměla problém vypořádat se s kluky, kterým se líbila. Až do tohohle léta, kdy jeden zašel příliš daleko. V žádném případě nedopustí, aby se to stejné stalo její malé sestře.

    Kate je unavená pomluvami, urážkami, krutými vtípky. Všechno směřuje zpátky k jednomu člověku - její bývalé nějlepší kamarádce - a je připravena donutit ji za to zaplatit.

    Před čtyřmi rok opustila Mar Jar Island kvůlu klukovi. Jenže ona už není stejná. A je připravena mu to dokázat.

    Tři hodně odlišné dívky, které chtějí stejnou věc: sladkou, sladkou pomstu. A nezastaví se, dokud každá neochutná.


  11. Teaser Tuesday (15)

    úterý 21. srpna 2012

     
    Toto meme pořádá Should Be Reading.

    O CO JDE:  
    1) Vezmi knihu, kterou právě čteš. 
    2) Otevři ji na náhodné stránce. 
    3) Napiš 2 teaserové věty odkudkoliv z oné stránky. 
    4) NEZAHRNUJ DO TOHO SPOILERY!!! (Ujisti se, že to, co píšeš, toho neukazuje příliš moc.  
        Nechceš přece zničit překvapení ostatním!) 
    5) Sdílej název knihy a autora, aby si mohli ostatní TT účastníci knihu přidat do své "to-read"
        záložky.
     
     
    Megan Meade's Guide to the McGowan Boys
    Kate Brian
     
     
     
    ,,Takže Hailey nic neviděla,'' řekl Finn.
     
    ...
     
    ,,Podívej,'' povzdechl si Finn. ,,Evana to přejde.''  



  12. Projekt z dílny Syki, kerá je ale za velkou louží, takže ho převzala VeEee.


    Dnešní téma: KNIHY, KTERÉ RODIČE NESMÍ VIDĚT

    Každý z nás má pár kousků knih, o nichž před rodiči tak nějak mlží, hlavně jim nesděluje jejich hříšný obsah. Protože před rodiči by něco mělo zůstat tajemstvím - pro vaše i jejich dobro. Sestavte seznam 5 knih, za které se před rodiči tak trochu stydíte a raději byste dělali týden domácí práce, než abyste jim vysvětlili, o čem vlastně ta kniha je a napište, proč jste si vybrali právě je.


    Popravdě nemám doma knížku, o které by máma nevěděla. Poslední dobou není sice moc nadšená, když vidí že přibyla další, ale ví že nemá cenu mi něco vymlouvat nebo zakazovat. To ale neznamená, že v té knihovně není něco, co bych mámě za žádnou cenu nepůjčila. Třeba bych jí do rukou nikdy nedala knihy ze série Bratrstva Černé dýky, nebo sérii Noční lovci od Jeaniene Frost, protože to co občas Bones provádí s Cat by moje máma rozhodně vidět neměla. Nechtěla bych vidět ten její obličej, když by v těhle knihách došla k určitým pasážím :D. To ale řešit naštěstí nemusím, protože máma zatím o moji knihovnu moc velký zájem neprojevila a tak to asi i zůstane.

  13. Unbreak My Heart

    neděle 19. srpna 2012

    Originální cover
    Autor: Melissa Walker
    Anotace na Goodreads:

    Druhý ročník zlomil Clementine Williamsové srdce. Zamilovala se do přitele své nejlepší kamarádky a zkráceně: jemu je prominuto, ale Clem je pomlouvána a do léta směřuje s nulovým společenským životem.

    Stane se součástí plánu rodičů strávit léto na jejich lodi. Normálně by z myšlenky  být uvězněna na malé lodi s rodiči a malou sestrou dostala kopřivku, ale právě teď zní odplutí pryč jako dobrý nápad.

    Potom se na jedné z prvních zastávek na řece setká s Jamesem. Plaví se se svým otcem a je přesně to rozptýlení, které Clem potřebuje. Může strhnout Cleminy zdi a uzdravit její zlomené srdce?  



    Vydání v USA: 22. 5. 2012
    Hodnocení: 3 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 2 dny, v angličtině



    Víte, ani moc nevím co k téhle knize napsat. Líbila se mi? Ano. Štvala mě? Ano. Výsledek? Kéž bych tak věděla...

    Nejde ani tak o hlavní hrdinku. Clem (bože, co je tohle za jméno??) je celkem příjemná postava, i když její truchlení a sebelítost mě občas už celkem vytáčely. Vážně, co tahle holka se nanaříkala...A to se dějí daleko horší věci než to, co se stalo jí. Ale i ona to přijde, a její problémy jí pak budou připadat naprosto zbytečné.

    Zato James je její naprostý opak. Tomu klukovi snad nikdy nezmizí úsměv z tváře a dobrá nálada. Je důkazem toho, že ať jsou problémy sebevětší, člověk se s nimi může vyrovnat, a ne se věčně utápět v žalu.

    Co mě štvalo nejvíc? Clemina ,,kamarádka''. Nemůžu si pomoct, ale její chování - bože já bych ji odstřelila. Chápu, její nejlepší kamarádce se líbil její kluk, ale přece nevyslechnu jen jednu verzi (zrovna toho kluka, který ji překroutí ve svůj prospěch) a neupřednostním někoho, koho znám pár měsíců před někým, koho znám v podstatě celý život. Přece jen, ta přitažlivost nebyla jednostranná. Navíc to byl právě ten kluk, kdo to všechno začínal. To sice Clem neomlouvá, ale není správné soudit a neznat přitom všechny okolnosti.

    I přes můj občasný nával vzteku jsem si ale knihu celkem užila. Zaručenná oddechovka na léto. Jenom jedno varování - obsahuje slang vztahující se k lodím a plachtění, což se občas může ukázat jako problém. Rozhodně to ale není důvod, proč si knihu nepřečíst, třeba jen tak pro radost (nebo i pro zlost:)) 

  14. Pád

    pátek 17. srpna 2012

    Česká obálka
    Autor: Lauren Kate
    Nakladatelství: Knižní klub
    Česká anotace:
    Některým andělům je souzen Pád... Na Danielu Grigorim je něco bolestně povědomého. Ten záhadný, odtažitý chlapec upoutal pozornost Luce Priceové, už když ho viděla poprvé – v první den jejího pobytu v internátní škole pro problémové mladistvé. Ve škole, kde jsou zakázané mobilní telefony, všichni ostatní studenti jsou divní a každý krok sledují bezpečnostní kamery, znamená Daniel pro Luce jediný světlý bod. A přestože on s ní očividně nechce mít nic společného – a dává to jasně najevo –, něco ji k němu přitahuje jako můru plamen svíčky. Luce musí zjistit, co se Daniel tak zoufale snaží utajit... i kdyby ji to mělo zabít.



    Vydání v ČR: srpen 2011
    Počet stran: 320
    Hodnocení: 3 z 5
    Přečteno v srpnu 2012, 4 dny, v češtině



    K téhle knize jsem přistupovala s takovým rozporuplným očekáváním. Názor na ni se liší člověk od člověka. Někteří tvrdí, že je naprosto úžasná, jiní zase, že nestojí za nic. Můj názor? Někde mezi tím. Protože popravdě, z téhle knihy jsem byla hlavně pěkně zmatená.

    Lucinda Priceová se proti své vůli ocitá v internátní škole. Podle mě (i Luce) to ale není ani tak internátní škola jako spíš takové peklo na kolečkách. Vážně. Někdy jsem z těch lidí měla vážně hrůzu. Buďto mi připadali, jako by byli naprosto bez duše, nebo pro změnu jako psychopati. Samozřejmě ne všichni. Hlavní hrdinové se nám z davu vyprofilovali už na začátku.

    Nejvtipnější moment? Rozhodně chvíle, kdy Daniel poprvé uvidí Luce. To gesto podle mě zkrátka nemělo chybu. Jenže jak čas plyne, Daniel je stále divnější. Chvílemi jsem měla pocit, jako by byl rozdvojená osobnost. Nebo někdo, kdo zkrátka neví co chce (i když on to věděl, jen se tomu snažil vyhnout).

    Tady se dostáváme k jádru brouka - a to k Luce. Ta holka je prostě divná. Nevím proč, ale od samotného začátku mi tak nějak nesedla. Nemám moc ráda hrdinky, které neustále řeší jediné - Cam, Daniel, Cam, Daniel...Navíc to co provádí podle mě občas hraničilo s posedlostí a narušováním soukromí, ale budiž.

    Navíc, jako obvykle, je tu ještě někdo, kdo zamíchává kartami - Cam. Všimli jste si, že se to ve všech knížkách naprosto hemží sexy tajemnými kluky, kteří si prostě nemůžou pomoct a padají hlavní hrdince doslova k nohám? Kéž by to tak bylo i doopravdy :D.

    Podle mě v knize občas vyvstávaly trochu podivné situace, ale ty byly zaviněny buď samotnou Luce (ano, jde vidět že ji vážně nemám ráda), nebo dialogem, který občas kapánek zadrhával. Přesto ale musím říct, že v knize je vážně něco, co vás přesto všechno donutí ji přečíst a v podstatě se i těšit na pokračování, protože závěr knihy je tak nějak neurčitý, a já osobně chci rozhodně přece jen zjistit, jak tohle bude pokračovat.

  15. Something Like Normal

    čtvrtek 16. srpna 2012

    Originální cover
    Autor: Trish Doller
    Anotace na Goodreads:

    Když se Travis vrátí domů z mise v Afghanistánu jeho rodiče se rozcházejí, jeho bratr mu ukradl přítelkyni a auto a trápí ho noční můry o smrti jeho nejlepšího přítele. Až když Travis narazí na Harper, dívku, se kterou už od druhého stupně neví na čem je, začne život vypadat líp. A jak se on a Harper vídají častěji, začíná si prodírat cestičku skrze minové pole rodinných problémů a posttraumatického stresu k možnosti, že jeho život by mohl znovu připomínat ten normální.





    Vydání v USA: 19. 6. 2012
    Hodnocení: 5 z 5
    Věkové omezení: 15+ (sprostá slova, lehce sexuální scény)
    Přečteno v srpnu 2012, 2 dny, v angličtině



    Jednou za čas se najde kniha, kterou prostě máte rádi a nepotřebujete k tomu žádný specifický důvod. Právě takovým se pro mě stal tenhle příběh.

    Musím říct, že zpočátku jsem se trošku bála tohoto tématu - přece jen je hlavním hrdinou voják, takže se z knihy mohlo vyklubat cokoliv. Teď jsem ale ráda že jsem knihu přečetla, protože mi trochu otevřela oči.

    Travis se po střední škole rozhodl přidat se k armádě. Jeho jednotka byla převelena do Afghanistánu, kde si vedli celkem dobře. Teď se ale Travis vrací na dovolenou zpátky domů, a kromě osobních věcí si sebou veze ještě něco - smrt svého přítele. Tenhle zážitek se ho drží, i když se sebevíc snaží ho vymazat. Noční můry přesto zůstavají, stejně jako halucinace. Jenže Travis na to nemusí být sám. Možná tu přece jen je někdo, kdo by mu mohl pomoct s tím, aby se opět cítil alespoň trochu normálně...

    Tahle kniha otevírá téma, o kterém se moc nemluví - posttraumatická porucha. V tomhle příběhu jde vidět, jak některé zážitky dokážou stáhnout na dno i někoho, kdo je silný a o kterém byste si mysleli, že se s tím vyrovná. Trochu mi to celé připomnělo ztracenou generaci, která se po válce vracela domů a zjistila, že díky tomu všemu, co si prožila, už nikam nepatří. Nemohli se prostě zařadit do běžného života. Podobně jako Travis.

    Jediná věc, která ho opravdu drží nad vodou, je Harper. Znají se už delší dobu, jenže spolu mají nevyřízené účty, což mu dá Harper jasně najevo, když se po dlouhé době znovu setkají. Jenže znáte to - člověk míní a život mění...

    Po dlouhé době opět kniha, která je napsaná z pohledu kluka. Tenhle úhel pohledu mám ráda, protože kluci se na některé věci dívají trochu jinak než my. Taky je to i příjemná změna. Ale je tu ještě něco. Nejen chvílemi sarkastický humor, ale svým způsobem i emočně hluboká dějová linie vás přinutí si knihu oblíbit. Možná vás donutí i trochu přemýšlet - nejen o vojácích a jejich osudu, ale o životě jako takovém.