Rss Feed
  1. Uncommon Criminals

    pondělí 29. července 2013

    Originální cover
    Autor: Ally Carter
    Série: Heist Society
    Díl: druhý

    Anotace na Goodreads:

    Katarina Bishopová nosila za svůj krátký život už řadu nálepek. Kamarádka. Neteř. Dcera. Zlodějka. Ale poslední dva měsíce byla známa jednoduše jako dívka, která vedla skupinu, která vykradla nejlepší muzeum na světě. Proto Kat není překvapená když je požádána, aby ukradla nechvalně známý Kleopatřin smaragd, aby se poté vrátil do rukou svých pravých vlastníků.

    Jsou tu jenom tři problémy. Zaprvé, kámen nebyl na veřejnosti vidět po třicet let. Zadruhé, od pádu Egyptské říše a Kleopatřiny sebevraždy nikdo nevlastnil smaragd moc dlouho a v Katině světě se téměř vždy historie opakuje. Ale je to třetí problém, který Katinu skupinu nejvíc znervózňuje, a to jednoduše kvůli tomu...že smaragd je prokletý.

    Kat v tom je až po uši, ale nevzdá se bez boje. Přece jen, má svého nejlepšího přítele – úžasného Halea – a zbytek své skupiny, kteří s ní budou nahánět Kleopatru okolo světa, vyhýbat se kletbám a uvědomí si, že triky a podvody, které její rodina užívala po staletí, jsou tentokrát k ničemu.

    Což znamená, že tentokrát si bude muset Katarina Bishopová vytvořit svá vlastní pravidla.



    Datum vydání v USA: 21. 6. 2011
    Nakladatelství: Disney-Hyperion
    Počet stran: 298
    Hodnocení: 5 z 5
    Přečteno v červenci 2013, 2 dny, v angličtině



    Kat se povedlo nemožné – jako jediná dokázala vykrást Headley, to nejzabezpečenější muzeum na světě. Od té doby se toho ale dost změnilo. Kat už není zlodějkou, alespoň ne takovou, jakou bývala. Našla nový smysl své práce – najít dávno ztracená díla a vracet je do rukou jejich pravých majitelů. Proto nemůže odmítnout ženu, která ji požádá, aby jí vrátila Kleopatřin smaragd. Kat ví, že ukrást ho nebude jednoduché a že na to tentokrát nebude stačit sama. S pomocí své skupiny dá dohromady plán, jak Kleopatru ukrást. Jenže ne všechno je tak, jak se zdá a sama Kat brzy zjistí, že bezhlavě důvěřovat cizím lidem se nevyplácí...

    Po přečtení prvního dílu jsem věděla, že jsem objevila sérii, která se odlišuje od knih, které jsem doposud četla. Se světem profesionálních zlodějů se v knihách jen tak nesetkáváme, takže je to taková příjemná změna. Navíc mě umění profesionálních zlodějů vždycky tak nějak fascinovalo, protože tihle lidé jsou v podstatě géniové (a teď nemyslím zloděje a podvodníky, se kterými se setkáváme ve zprávách :D). Vím, že knihy jsou smyšlené, ale znáte to – na každém šprochu pravdy trochu :D.

    Kat je hrdinka, kterou jsem si hned na počátku oblíbila. Je zvyklá uvažovat racionálně, s chladnou hlavou a dívat se na věci ze všech možných úhlů. V podstatě nikdy se nepoddává svým emocím, což by ji mohlo činit chladnou, ale opak je pravdou. Podle mě se jen bojí dát najevo to, co ji skutečně trápí, což se v této knize děje často. Přece jen, je jí teprve patnáct, pořád je to dítě. I tak je ale neskutečná profesionálka, která dokáže věci, o kterých by se ostatním ani nesnilo.

    Zajímavé je, že v tomto díle se Hale vyskytuje stejně jako v tom prvním, přesto je ale jeho role o poznání větší. Asi všichni čtenáři vycítili, že mezi Halem a Kat se k něčemu schyluje, ale tentokrát získá jejich vztah nový rozměr. Kat se snaží před Halem a tím, co cítí utéct – jak dlouho ale člověk může před něčím takovým utíkat?

    Knihy Ally Carter mají obrovskou výhodu – mají spád a čtou se v podstatě samy. Navíc autorka vždy dokáže koncem a vyřešením podvodu naprosto překvapit, což je další obrovské plus. Jak už jsem řekla na začátku, tuto sérii jsem si naprosto oblíbila. Podle mě jsou knihy ideální pro fanoušky seriálu Dokonalý podraz, protože se nesou v tom stejném duchu. Zkrátka se jedná o příběh, kterým projdete ani nevíte jak a třeba i na okamžik zatoužíte vést takový život, jaký vede Kat.

  2. 0 komentářů :

    Okomentovat