Rss Feed
  1. Závist

    neděle 14. července 2013

    Česká obálka
    Autor: Gregg Olsen
    Série: Prázdné rakve
    Díl: první

    Anotace:

    Román o prázdné rakvi - Vražda je tak sprosté slovo...

    Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak... ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá.

    Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu?

    Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit... a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli.

    Autor se nechal inspirovat pravdivým příběhem internetové šikany a Závist je prvním dílem odvážné, otevřené a hrůzostrašné série, která vás přivede až na hranu mezi životem a smrtí.



    Datum vydání v ČR: květen 2012
    Nakladatelství: Fortuna Libri
    Počet stran: 296
    Hodnocení: 3 z 5
    Přečteno v červenci 2013, 3 dny, v češtině




    Katelyn nebyla zrovna hvězdou školy. Zahaloval ji smutek, který se den za dnem neustále zvětšoval. To až do doby, kdy byla ve své koupelně nalezená mrtvá po úderu elektrickým proudem. Někteří lidé byli zdrceni, někteří překvapeni, jiní tvrdili, že to jednoho dne přijít muselo. Jenom dvojčata Hayley a Taylor byla opravdu odhodlána zjistit pravdu o tom, co se jejich bývalé nejlepší kamarádce stalo. Nepočítali ale s tím, že můžou narazit na děsivé události ze své vlastní minulosti...

    Přiznám se, udělala jsem velkou chybu - měla jsem od knihy velká očekávání, a to byla dost zásadní chyba. Protože to dopadlo tak, jak to většinou dopadá - byla jsem celkem zklamaná...

    Jaká je šance, že vás při koupeli ve vaně zabije přístroj na espresso? Katelyn by řekla, že velká - kdyby ovšem nebyla mrtvá. Malým městem tato tragédie pochopitelně otřese, protože podobné věci se v takovém městečku prostě nedějí, mladé dívky zkrátka neumírají. Všichni přemýšlí, zda šlo o sebevraždu, nebo jen o pouhou nehodu - všichni až na dvojčata Ryanovi. Ty totiž vědí, že ve smrti Katelyn by mohl mít prsty i někdo jiný. Musí ale pátrat na vlastní pěst, protože kdyby někomu řekly, jak informace o smrti mladé dívky zjistily, nikdo by jim v životě neuvěřil...

    I když šlo o smrt Katelyn, většina příběhu se motala okolo Hayley a Taylor. Už na začátku čtenáři dojde, že s těmito dvěma není něco v pořádku, a později se mu to i potvrdí. Tyhle dvě rozhodně nejsou obyčejné. A i když jsou na první pohled naprosto identické, nemohly by být odlišnější. Právě jejich chování a vystupování je to, co je odlišuje. Jenže tato dvě na první pohled sympatická dvojčata pro mě měla jeden velký problém - ničím mě nezaujala. Vůbec ničím. Nebyly otravné, to zase ne, spíš bych řekla že tak nějak nudné. A pro mě není nic horšího než nudné postavy.

    Kromě dvojčat se v knize setkáme ještě s řadou dalších osob, které více či méně s případem Katelyn souvisí. Tohle byl rozhodně zajímavý aspekt příběhu, protože možnost podívat se do hlav i vedlejším postavám není moc častá, někdy mám pocit, jako by se jí někteří autoři i báli, což je zcela pochopitelné, protože i v této knize jsem se občas ztrácela v přechodech mezi různými příběhy a dějovými linkami.

    V konečném důsledku se kniha zabývá tématem, které by nemělo být jen tak opomíjeno, ale v celé knize bylo přece jen celkem zadupáno dvojčaty a jejich vlastními problémy. Měla jsem tak nějak pocit, že příběh Katelyn není ani tak prioritní, ale je pouze pozadím, které dává prostor, ve kterém mohou vystoupit schopnosti dvojčat. Proto jsem byla zklamaná z toho, jak se kniha po zajímavém a čtenářsky poutavém začátku odebrala naprosto jiným směrem, který, jak už jsem řekla na začátku, mě díky velkému očekávání zklamal.

  2. 0 komentářů :

    Okomentovat