Rss Feed
  1. Second Chance Summer

    pátek 13. června 2014

    Originální cover
    Autor: Morgan Matson

    Anotace na Goodreads:

    Rodina Taylor Edwardsové si možná není zrovna nejbližší – všichni jsou trošku moc zaměstnaní a s plným rozvrhem – ale většinu času spolu vycházejí dobře. Potom se Taylořin táta dozví zničující zprávy a její rodiče rozhodnou, že rodina stráví jedno poslední léto společně v jejich starém domě u jezera v horách Pocono.

    Namačkaní na jednom místě daleko menším a prostším, než na jaké jsou zvyklí, se opět začínají navzájem poznávat. A Taylor zjistí, že lidé, které si myslela, že nechala v minulosti, ve skutečnosti neodešli nikam. Její dřívější nejlepší kamarádka tu je pořád, stejně jako její první přítel...a ten je mnohem roztomilejší v sedmnácti než ve dvanácti.

    Jak léto pokračuje a Edwardsovi se více stávají rodinou, jsou si také více než kdy jindy vědomi toho, že bojují s tikajícími hodinami. Ale někdy tu je i tak dost času na druhou šanci – s rodinou, s přáteli a s láskou.



    Datum vydání v USA: 8. 5. 2012
    Nakladatelství: Simon & Schuster Children's Publishing
    Počet stran: 468
    Přečteno v červnu 2014, 2 dny, v angličtině




    Taylor nechce strávit léto u jezera. Nechce se vrátit na místo, které je plné vzpomínek a které kdysi tak ve spěchu opustila. Nechce čelit své minulosti a už vůbec nechce čelit lidem, kteří pro ni kdysi znamenali všechno. Proto posledních pět let dělala všechno možné, aby tam nemusela. Jenže teď to udělat musí – pro svého tátu, pro kterého bude toto léto posledním v jeho životě. Bude pro Taylor toto léto utrpením, nebo se i v zoufalých chvílích najde důvod, pro který stojí za to se smát?

    Autorku Morgan Matson jsem si oblíbila ve chvíli, kdy jsem si přečetla knihu Amy and Roger's Epic Detour (v češtině Amy a Roger: Na cestě). Kniha Second Chance Summer mi tu ležela hodně dlouho, protože jsem se k ní pořád nemohla nějak odhodlat – přece jenom jde o téma, které není zrovna nejveselejší. Možná jsem jenom potřebovala nějak ,,vyzrát“, abych si knihu náležitě užila.

    Taylor myslela, že její rodina je něco, co tu bude pořád. Nikdy ji ani nenapadlo, že by se mohlo objevit slovo ,,rakovina“, které by jí zničilo vše, v co kdy věřila. Její otec umírá a ona s tím nic nemůže udělat. Doktoři mu dali tři měsíce – možná víc, možná míň. Nikdo v rodině o tom, co se děje nemluví a všichni se tváří, že se nic neděje. Pravdou ale je, že se děje – jejich výlet k jezeru je toho důkazem. Jenže rakovina není to jediné, co Taylor v domku u jezera děsí – je tu i Henry a Lucy, dva lidé, kteří mají naprosté právo ji nenávidět. Nikdo by se asi Taylor nedivil, kdyby se zahrabal pod zem a nevylezla. Jenže ona funguje, přes to všechno si najde cestu, jak z tohoto dna dostat to dobré – například se znovu sblížit s otcem a znovu se zamilovat do někoho, kdo pro ni byl ztracený.

    Jestli si myslíte, že je tahle kniha doslova nacpaná emocemi, pak máte pravdu. Během jejích posledních kapitol jsem si pěkně poplakala a můžu říct jediné – v knihách by prostě neměly být dopisy od lidí, kteří umřeli. To jsou právě ty momenty, které mě dostávají nejvíc. Každopádně Morgan opět dokázala, že umí napsat silný a poutavý příběh a já se nemůžu dočkat, až se pustím do její nejnovější knihy, protože cokoli, co tahle autorka vydá, nemíním propásnout. A nakonec ještě jedna radostná zpráva – tuto knihu vydá nakladatelství CooBoo, takže se nikdo nemusí bát, že by o tuhle emotivní jízdu, na kterou by si v každém případě neměl zapomenout přibalit kapesníčky, musel přijít.



    HODNOCENÍ:



  2. 0 komentářů :

    Okomentovat