Rss Feed
  1. Vraní dívka

    úterý 25. listopadu 2014

    Česká obálka
    Autor: Erik Axl Sund
    Série: Slabost Victorie Bergmanové
    Díl: první

    Anotace:

    Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být lidskou bytostí a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit duši, osud, život? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty s příznaky mnohočetné poruchy osobnosti, dětského vojáka ze Sierry Leone a ženu s hlubokými traumaty z minulosti. Nikdo jim nenaslouchá. Kromě Sofie… Komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje případ mrtvého chlapce, jehož tělo nese známky mučení. Nikdo ho nepostrádá. Kromě Jeanette… Temný severský psychothriller jen pro silné povahy. První díl trilogie, která oblétla a zasáhla doslova celý svět (vychází ve 35 zemích).



    Datum vydání v ČR: březen 2014
    Nakladatelství: Knižní klub
    Počet stran: 328
    Přečteno v listopadu 2014, 2 dny, v češtině



    Jeanette Kihlbergová je policejní komisařkou, která už toho za svou kariéru už viděla i slyšela celkem dost. Jenže nic ji nemohlo připravit na případ, který začne vyšetřovat nyní. Série vražd malých chlapců, kteří nikomu nechybí a kteří byli mučeni a poté zavražděni tak krutým způsobem, který naznačuje jediné - tyto vraždy mohl spáchat jedině opravdu silně narušený člověk. S ničím podobným se nikdo z Jeanettina týmu asi ještě nikdy předtím nesetkal. A směr, kterým je vraždy zavedou, není jen tak pro každého...

    Sofia Zetterlundová je psycholožka s vlastní praxí, které nyní v hlavě leží hlavně dva její klienti - bývalý dětský voják Samuel Bai a Victoria Bergmanová, která si z dětství nese obrovské břímě. Ani jeden z těchto případů pro ni není snadný a když je pak Samuel zavražděn a ona se setká s komisařkou Jeanette Kihlbergovou, naberou věci rychlý spád.

    Za to, že se mi tato kniha dostala do rukou může moje kamarádka, která mi ji půjčila. Se severskými detektivkami jsem se zatím setkala jen hodně okrajově a celkem jsem netušila, jak na mě kniha zapůsobí. Nejprve mě celkem děsil jenom obal. Pak ve mně vzbudila dost velký neklid i kniha, kterou jsem přečetla za dva dny, protože jsem se od ní nemohla odtrhnout.

    Obdivuju spisovatele, kteří dokáží psát o společensky nepřijatelných a zneklidňujících věcech takovým způsobem, že i když je vám to naprosto protivné a místy je vám z postav i špatně, stejně čtete dál. Přece jen téma pedofilie a vražd není samo o sobě lehké čtení a pocit, který v člověku kniha zanechá, jen tak nezmizí. Čtenář ví, že je něco špatně, ale celou dobu neví, co přesně to je. Já sama jsem si myslela, že vím, co se děje, ale autoři mě tak překvapivě vyvedli z omylu, že jsem tomu nemohla uvěřit. To, jak si dokáží pohrát s hlavou čtenáře je místy až celkem neuvěřitelné. A poté, co to na vás takhle nahrají, zakončí knihu takovým cliffhangerem, že musíte hledat další stránku, protože takhle se přece kniha nezakončuje, ne?

    Vraní dívka pravděpodobně není čtením pro každého, už jenom tím, že jejím ústředními tématy jsou incest a pedofilie. Ale pro mě je to kniha, která je napsaná tak dobře, že se nemůžu dočkat toho, až si přečtu i druhý díl, u kterého doufám, že bude přinejmenším stejně dobrý, jako díl první. Ale pokud bude ještě lepší, rozhodně se zlobit nebudu.



    HODNOCENÍ: