Rss Feed
  1. Pivot Point

    čtvrtek 19. února 2015

    Originální cover
    Autor: Kasie West
    Série: Pivot Point
    Díl: první

    Anotace na Goodreads:

    Znalost výsledku neučiní vždy volbu snadnější…

    Život Addison Colemanové je jedno velké ,,Co když?“ Jako Hledač se může Addison ve chvíli, kdy před ní stojí nějaká volba, podívat do budoucnosti a vidět oba dva výsledky. Je to totální pojistný plán proti katastrofě. Nebo si to alespoň myslela. Když ji její rodiče přepadnou s novinkou o jejich rozvodu, musí si vybrat, s kterým z nich chce bydlet – s jejím otcem, který opouští areál, ve kterém žijí lidé s paranormálními schopnostmi, aby žil mezi ,,Normály“, nebo s její matkou, která dál povede život, jaký Addie vždycky znala. Addie miluje svůj život takový, jaký je, takže by její odpověď měla být jednoduchá. Jedno Hledání, které se odehraje šest týdnů v budoucnosti potvrdí, že to není jednoduchá volba.

    V jedné potencionální budoucnosti si Addie zvyká na život mimo Areál jako nová holka v normální střední škole, kde potká Trevora, milého, citlivého umělce, který jí rozumí. Na jiné cestě o Addie usiluje ten nejvíc sexy kluk na škole – jenže ona nikdy nechtěla být přítelkyní quarterbacka. Když je její otec požádán, aby konzultoval vraždu v Areálu, je nevědomky vtažena do nebezpečné hry, která ohrožuje všechno, co je jí blízké. S láskou a ztrátou v obou světech vše nakonec záleží na tom, kterou realitu je ochotna prožít…a bez které nemůže žít.




    Datum vydání: 12. 2. 2013
    Nakladatelství: HarperTeen
    Počet stran: 352
    Přečteno v prosinci 2014, 3 dny, v angličtině




    Addie si myslela, že určité věci v jejím životě jsou jisté. Až do chvíle, kdy ji její rodiče oznámí onu osudnou novinu – budou se rozvádět. Addie se doslova zhroutí celý svět. A v takovém stavu se má rozhodnout, se kterým ze svých rodičů chce v budoucnu žít. Naštěstí má Addie jednu velkou výhodu, oproti nám ostatním – může předem zjistit, jak její volba dopadne. Je totiž Hledačka a její schopnost je jednou z mnoha, kterými lidmi v jejím světě disponují. Využívají totiž mnohem větší kapacitu svého mozku, než normální lidé mimo Areál. Proto si také nedokáže představit, že by odešla s otcem do normálního světa. Zároveň si ale ani nedokáže představit, že by tu zůstala s matkou, se kterou nemá zrovna ten nejvřelejší vztah. Proto se rozhodne podívat se o šest týdnů později v její budoucnosti a zjistit, kterou cestou se dát.

    Ani jedna z budoucností není růžová. Tolik vám můžu říct, abych nic nevyspoilerovala. Pokud si Addie myslela, že jí to její schopnost ulehčí, tak se šeredně mýlila. V Areálu sice může dál žít svůj život a stát se objektem zájmu hráče fotbalu, venku ale zase může zažít naprosto jiný svět a potkat lidi, kteří mohou být úžasní i bez lepších mentálních schopností. Každý svět s sebou nese něco jiného, jedno ale mají oba společné – zlo, které se oběma světy plíží a které je oba spojuje. A které nakonec pomůže Addie se rozhodnout.

    Myšlenka vzájemně propojených dějových linek je zajímavá, ale taky celkem náročná na promyšlení a udržení přehlednosti a zajímavosti celého příběhu. Naštěstí se autorce povedlo přenést tuhle myšlenku na papír a nijak ji nezkazit, za což jsem ráda, protože tohle samo pozvedá příběh o další úroveň a pomůže tak z příběhu o celkem průměrné a nevýjimečné dívce (když pominu její schopnosti) udělat celkem drama. Ani na konci knihy si nejste úplně na sto procent jistí, jakou budoucnost si Addie vybere, takže jenom čekáte, jestli se váš osobní tip potvrdí. Autorka vás tak napíná až do samotného konce. Rozhodně se chystám přečíst si druhý díl a zjistit, jestli Addie nakonec najde vše, co svou konečnou volbou ztratila.



    HODNOCENÍ:
     

  2. 0 komentářů :

    Okomentovat